Si les nostres filles i fills estiguessin fent, per exemple, ciberassetjament, ens n’adonaríem?

Les mares i pares tendim a pensar que les nostres filles i fills controlen el tema mòbil i que mai no es ficarien en un «mal jardí».

Però la realitat als instituts és tossuda i des de les direccions dels centres ens recorden, de tant en tant, que any rere any…
es detecten converses en els grups de whatsapp de classe amb un contingut poc adequat a la seva edat.

En aquestes converses es detecten:

 • Alumnes que mostren imatges i vídeos de contingut sensible
 • Alumnes que fan:
   • enaltiment del feixisme
   • escarni de discapacitats i problemes de salut
 • Alumnes que posen en evidència algun company/a (amb les greus conseqüències que això pot provocar)

 

Té sentit fer-nos, com a mares i pares, una pregunta senzilla:

Si les nostres filles i fills estiguessin fent ciberassetjament, ens n’adonaríem?

O també, si estiguessin rient-li les gràcies a un abusador/a, ens n’adonaríem?

 

Bé: Mai està de més recordar que disposem de molts recursos que poden esdevenir realment útils per a gestionar la relació de les nostres filles i fills amb els mòbils.

A https://internetsegura.cat en trobarem un munt de recursos per informar-nos nosaltres i, també, per tractar amb les nostres filles i fills. No us deixeu enganyar per les il·lustracions que, potser sí, resulten un punt infantiloides. Els seus recursos estan molt ben estudiats i poden ser molt molt útils.

Valgui com a mostra, un decàleg elemental publicat a Internetsegura.cat. Paga la pena fer-li una ullada… de tant en tant:

 1. Cal respectar les opinions de la resta.
  Tothom té dret a expressar-se, encara que pensi de forma diferent o expressi opinions contràries a les nostres.

 2. Cal respectar la resta com a persones.
  No està justificat insultar, injuriar o calumniar altres persones. És més: has de recordar que algunes d’aquestes qüestions poden ser considerades delictes.

 3. No podem amenaçar ningú a través d’Internet, ni en converses públiques ni en privades.
  Amenaçar és un delicte reconegut al Codi Penal.

 4. Hem de respectar la privacitat de la resta.
  No podem publicar dades personals d’altres persones sense la seva autorització: adreça, dades sobre la seva família, etc. Recorda que, a més a més, els menors de 14 anys no poden donar cap autorització, per la qual cosa és necessari demanar autorització als pares.

 5. Una fotografia d’una persona ha de ser tractada com una dada personal.
  És dir, no podem publicar fotografies d’altres persones sense l’autorització prèvia. I recorda, de nou, els menors de 14 anys no poden donar aquesta autorització, per la qual cosa és necessari demanar autorització als pares.

 6. No podem llegir ni difondre els correus electrònics d’altres persones si NO són per a nosaltres.
  Si a l’entrar a l’aula d’informàtica, o a l’ordinador de la biblioteca, et trobes obert el correu d’alguna persona que ha oblidat tancar-lo, no has de llegir-lo. Si, a més a més de fer-ho, en difons el contingut, és dir, li expliques a algú el que has llegit, estaràs fent quelcom especialment greu, tal i com recull el Codi Penal.

 7. No podem fer-nos passar per una altra persona a Internet.
  No podem enviar correus fent-nos passar per aquesta persona, i molt menys crear un perfil en una xarxa social prenent la seva identitat. És un fet molt seriós i denunciable.

 8. No hem de tolerar l’assetjament a Internet, ni fora de la xarxa.
  Si trobes un web, fòrum o perfil en el qual s’assetja, insulta o amenaça  algun menor d’edat que no sap com actuar, hauries de comunicar-ho a internetsegura.cat/contactar

 9. Si trobes continguts il·legals o que et resultin especialment desagradables, has de comunicar-ho als Mossos d’Esquadra o a internetsegura.cat/contactar.
  Tota la informació que rebem es tracta de forma anònima, i ningú sabrà mai qui ha informat sobre un contingut en concret.

 10. Hem de respectar els drets dels autors i els creadors.
  No hem de piratejar els llibres, cançons, sèries i/o pel·lícules que han suposat treball per a altres persones que tenen drets sobre aquests continguts. Si, a més, utilitzes programes de P2P, recorda que és fàcil descarregar-se diferents tipus de virus, o fins i tot un contingut il·legal camuflat sota un nom qualsevol.


Ajuda'ns amb la difusió :)